Trávnik je základným prvkom každej záhrady. Krásny, dobre udržiavaný trávnik má vplyv na celkový dojem zo záhrady, preto by založenie trávnika malo byť prvým krokom pri úprave a dizajne záhady. Prevedieme vás založením trávnika.

Kedy je najlepšie začať s novým trávnikom?

Tráva rastie najrýchlejšie a najsilnejšie v čase, kedy je vaša výsadbová sezóna v súlade s prirodzeným obdobím aktívneho rastu semien. Rovnako ako u iných druhov rastlín, aj trávnikové trávy sa líšia vo svojich rastových cykloch a regionálnych klimatických preferenciách. Čas výsevu záleží od konkrétneho výberu semena.


Vo všeobecnosti však platí, že pre výsev trávnika nemá byť vonku príliš teplo, ani príliš chladno a teplota pôdy by mala byť vyššia ako 9 °C. Preto je najlepšie založiť trávnik na jar. V lete vám už bude robiť radosť. Začať s prípravami môžete hneď po zime. V marci a apríli sú tie najlepšie klimatické podmienky na založenie nového trávnika.

Miesto pre trávnik je dôležitý faktor založenia trávnika

Dôležitým faktorom, ktorý treba zvážiť, je miesto pre trávnik. Pravdepodobne už viete, kde chcete mať trávnik zasadený, no je dobré zvážiť, ako veľmi slnečné toto miesto je. Trávnik je možné vysiať aj do tienistého miesta, no je potrebné vybrať iný druh osiva, prípadne techniky založenia trávnika ako pri slnečnej ploche. Nesprávny výber vám môže znemožniť úspešné založenie trávnika.

Vyrovnanie plochy

Na konci zimy, keď sa roztopí sneh a rozmrazí pôda, môžete začať s vyrovnávaním miesta pre budúci trávnik. Miesto je potrebné dôkladne vyrovnať rýľom, kamienky a burinu ručne vyzbierať. Pôda sa valcuje pomocou valca. Aby ste sa dôkladne zbavili buriny, budete ju musieť aspoň 2- až 3-krát odstrániť aj s koreňmi, prípadne použiť špeciálny prípravok proti burine.

Ideálne pH pre trávnik

Ak je pôda veľmi ťažká, je možné pridať hrubý piesok odstránením podložia do hĺbky 20 cm. Ideálne pH pôdy by malo byť 5,0 až 5,6. Ak je veľmi kyslá, treba pridať 500 g/m2 vápna a do ílovitej hliny alebo alkalickej pôdy možno pridať rovnaké množstvo sadry. Tiež je potrebné zabezpečiť odtok prebytočnej dažďovej vody. Veľa dažďovej vody môže negatívne ovplyvniť pH trávnika.

Hnojenie

Pred samotným založením trávnika je dobré dodať pripravenej pôde ešte živiny v podobe štartovacieho hnojiva na trávniky alebo aspoň zmiešaním s trávnikovým substrátom.

Spôsoby založenia a tvorby nového trávnika

1. Výsev trávnika

Výsev trávnika je asi najznámejšia a najobľúbenejšia forma založenia trávnika, ktorú zvládne každý domáci majster aj svojpomocne. Na výsadbu jedného hektára je potrebných asi 30 kg semien. Vhodné osivo si zvolíte podľa miesta.

Pred výsevom by sa pôda mala zredukovať na jemný sklon a mierne prevalcovať. Miesto by sa malo rozdeliť na malé štvorce alebo obdĺžniky, semená sa zmiešajú s dvojnásobným množstvom jemne preosiatej pôdy, znova sa prevalcujú a poriadne sa zalejú. Následne by sa mal trávnik primerane zalievať každý deň. Je potrebné dbať na to, aby nedošlo k zaplaveniu vodou. Klíčenie semien trvá (v závislosti od osvia) štyri až päť týždňov.


2. Turfing trávniky

Turfing trávniky si predstavte ako špeciálne trávnikové dlaždice. Valce “hotového” trávnika sa umiestnia rovnomerne vedľa seba. Dobre sa zalejú vodou a spravidla trvá - týždňov, kým sa takýto trávnik uchytí a tráva začne rásť už z vašej pôdy. Výhodou tohto typu zakladania trávnika je, že trávnik vyzerá hneď po umiestnení dlaždíc dobre a zeleno. Počas prvých týždňov však trávnik nemožno plnohodnotne používať, nemal by sa pošliapať.

3. Omietanie trávnika

Omietanie trávnika je časovo nenáročný spôsob založenia. Na omietanie sa používa špeciálna zmes pripomínajúca pastu. Získate ju zmiešaním záhradnej pôdy, čerstvého kravského hnoja, vody a nasekaných koreňov trávy. Táto zmes sa potom rovnomerne rozprestrie na povrch vopred navlhčenej, dokonale vyrovnanej pôdy v hrúbke najmenej 2,5 cm a zaleje sa. Na druhý deň by sa mala pôda zvalcovať. Tráva vyrastie do štrnástich dní.

4. “Diblovanie” sadenie koreňov trávy

Toto je najlacnejšia, ale časovo náročná metóda. Malé kúsky koreňov trávy by sa mali zakopať vo vzdialenosti 10 – 15 cm od seba na rovnej a mokrej zemi. Po piatich týždňoch je trávnik pripravený na prvé kosenie. V priebehu šiestich mesiacov sa korene trávy ešte stále šíria a rastú pod zemou. Častým kosením, valcovaním a polievaním vytvárajú pomerne kompaktný trávnik.

Následná starostlivosť o nový trávnik

Na udržanie bohatej zelene postačuje hnojenie trávnika dvakrát ročne. Burinu treba odstrániť hneď, ako sa objaví, inak sa rozšíri, rozmnoží semená a premôže trávu.

Trávu najprv pokoste a potom povrch trávnika valcujte. Kosenie by sa malo vykonávať v krátkych intervaloch. Koste len na suchej tráve a nie vtedy, keď je tráva mokrá.

Valec by sa mal prvé mesiace používať často, ale nie vtedy, keď je zem príliš mokrá alebo suchá.

Najlepší čas na polievanie trávnika je v skorých ranných hodinách. Polievanie počas tejto doby umožní vode dostať sa ku koreňom bez toho, aby sa vyparila. Popoludní môže viesť k rýchlemu odparovaniu vody a zalievanie v noci môže viesť k vzniku chorôb.

Veríme, že vám naše tipy pomôžu založiť a vypestovať si nádherný trávnik. Kontaktujte nás a pomôžeme vám s výberom osiva, hnojiva aj vhodnej záhradnej techniky.