Buďte v záhrade kreatívni

Pre tzv. „Topiaries“, teda presne tvarované rastliny sa najlepšie hodí husto rastúce dreviny, ako je Krušpán alebo Tis. Silné konáre, ktorý sa stále jemnejšie rozvetvujú, pritom tvoria hlavnú ťažisko požadovaného tvaru. Aby konáre dostali správny smer pre získanie požadovaného tvaru, zafixujte ohybné vetvy drôtom.



Geometrické tvary

Geometrické tvary, napr. Pyramídy či guľa, sa strihajú pomocou napnutých lán alebo formy z drevených latiek. Obtočte formu okolo rastliny a ostrihajte všetky prečnievajúce výhony. Týmto spôsobom môžete ľahko a úplne presne vytvarovať najrôznejšie tvary:


Vysokokmenné rostliny

Aj vysokokmenné rastliny sa môžu dekoratívne skrášliť a tým sa rýchlo stanú zlatým klincom Vašej záhrady. Zvlášť rastliny v nádobách sa hodia pre vysoké geometrické tvary:



Tvary pre zvlášť kreativnych zahradníkov

Ak Vašej fantázii nestačia bežné geometrické tvary a objavili ste v sebe „Nožnicovorukého Edwarda“ môžete sa pokúsiť o omnoho komplikovanejšia figurálne tvary, napríklad postavy či zvieratá. Najlepšie je postaviť konštrukciu z pletiva, ktorú natvarujete na ker. Pozdĺž drôtu môžete bez problémov strihať. Dôležité je veľmi dobre ovládateľné, ostré náradie, ktoré zaistí presný strih. Všetky prečnievajúce výhony sa niekoľkokrát za rok odstrihnú, aby sa podporil hustý rast. Ako rýchlo sa požadovaný tvar podarí dosiahnuť, to záleží na veľkosti a rastovej forme vybraného kríku. Pôsobivé rastlinné tvary vznikajú spravidla až po mnohých rokoch trpezlivej práce.