Jednou z najdôležitejších zručností, ktoré sa musíte naučiť, ak chcete pracovať s drevom, je správne používanie píly. Správne rezanie s ručnou pílou zabezpečí dokonalý výsledok a väčšiu bezpečnosť pri používaní.

Vyberte si správnu ručnú pílu na drevo

Píly sú vyrábané v rôznych tvaroch a veľkostiach. Je to preto, že každá je určená na iné použitie a pre rôzne druhy dreva. Ručnú pílu by ste si mali vyberať podľa typu a veľkosti dreva, ktoré režete. Píly s menším počtom zubov poskytujú rýchlejší, ale hrubý rez. Pri rezaní hrubších kusov bude píla s väčším počtom zubov produkovať viac pilín, na čo treba dať pozor, no rez bude tenší. Píla, ktorá má viac zubov, odvedie skvelú prácu na mäkkom a tenšom dreve. Pre danú prácu použite správnu pílu, to je základ úspechu.


Zásady správnej manipulácie s pílou:


  • Noste ochranné pomôcky: ochranné okuliare, ochranné okuliare alebo ochranný štít na tvár (s ochrannými okuliarmi) a rukavice.

  • Vyberte pílu vhodného tvaru a veľkosti pre používané drevo.

  • Vždy skontrolujte, či sa v rezanom materiáli nenachádzajú klince, uzly a iné predmety, ktoré by mohli pílu poškodiť alebo skrútiť.

  • Rezaný materiál držte pevne na mieste.

  • V prípade potreby použite opornú lavicu alebo zverák na podopretie dlhého dreva.

  • Chráňte zuby píly, keď sa nepoužíva.

  • Udržujte pílu čistú.


Ako rezať s pílou

Rez si zamerajte a označte. Začnite rez tak, že položíte ruku vedľa značky rezu palcom vzpriamene a zatlačíte na čepeľ. Režte opatrne a pomaly, aby ste zabránili vyskočeniu čepele. Ťahajte nahor, kým sa čepeľ “nezahryzne” do dreva. Začnite čiastočným rezom a potom nastavte pílu do správneho uhla podľa požadovaného rezu.

Jedna vec, ktorej sa vo svete spracovania dreva nedá vyhnúť, je možnosť vybočenia z línie rezu. Túto chybu môžu urobiť aj tí najpovolanejší tesári. Ak sa to stane, odolajte pokušeniu krútiť a ohýbať pílový kotúč, aby sa dostal späť do správnej polohy. To môže mať za následok hrubý a nerovnomerný rez. Radšej jednoducho prestaňte píliť a vráťte čepeľ späť do bodu, v ktorom ste prvýkrát odbočili. Potom začnite píliť znova priamo na linke.


Ako urobiť priečny rez pílou?

Priečne rezy sú také, ktoré idú proti štruktúre dreva. Začnite rez tak, že dvakrát alebo trikrát potiahnete ručnú pílu nahor, potom zatlačte pílu dopredu pod uhlom približne 45°. Je lepšie začať s rezmi na tej strane dreva, ktorú bude po dokončení projektu menej vidieť.


Ako urobiť rezy zodpovedajú štruktúre dreva?

Veďte pílu dvomi alebo tromi krátkymi pohybmi smerom nahor. Po začatí rezu držte pílu v 60° uhle k drevu a robte hladké, plné ťahy smerom dole.


Správne držanie tela pri pílení

Aby ste sa vyhli prirodzenej tendencii čepele odkláňať sa od kolmice, môžete držať lakte bližšie k telu. Ak tak urobíte, pomôže vám to zabrániť nakláňaniu a otáčaniu čepele. Zabezpečíte tak čistý a pekný rez.

Aby ste pílu držali presne, dobre uchopte rukoväť tak, aby bol váš ukazovák natiahnutý pozdĺž strany rukoväte. To vám pomôže nasmerovať pílu cez líniu, čím sa zabezpečí, že dosiahnete väčšiu presnosť pri rezaní. Rukoväť držte dostatočne pevne.


Údržba ručnej píly

Kvalitné ručné píly sú navrhnuté tak, aby poskytovali roky dobrej služby. Utieraním celého povrchu pílového kotúča naolejovanou handrou maximalizujete výkon vašej píly a predĺžite jej životnosť.