Niečo na vašom trávniku nie je úplne v poriadku, ale nie ste si istí, čo to je? Aj keď svojmu trávniku poskytnete vynikajúcu starostlivosť, tráva sa môže nakaziť rôznymi chorobami trávnika, ktoré môžu viesť k odumretým častiam alebo zvláštnemu sfarbeniu trávnika. Pomôžeme vám identifikovať najčastejšie ochorenia trávnika a poradíme vám, ako ich liečiť.

Prečo trávnik ochorie?

Väčšina chorôb trávnika je spôsobená nerovnováhou alebo reakciou v prirodzenej populácii húb prítomných vo všetkých jemných trávnikoch. Každá choroba trávnika sa vyvíja za iných podmienok. Niektoré choroby vznikajú na jar, niektoré v lete a iné v zimných mesiacoch. Našťastie, choroby, ktoré môžu úplne zničiť váš trávnik, sú pomerne zriedkavé a choroby, ktoré sú bežnejšie, nie sú veľmi škodlivé.


Dá sa predchádzať ochoreniu trávnika?

Najlepšou obranou proti rozvoju chorôb je výber vhodného osiva. Dôkladne si vyberte osivo vhodné do vašich pestovateľských podmienok. Ďalším najlepším opatrením na minimalizáciu rozvoja choroby je dobrá starostlivosť o trávnik. Dobre spravovaný trávnik nielenže bude menej chorľavieť, ale rýchlejšie sa zotaví.


Najčastejšie ochorenia trávnika a ich liečba

Chloróza trávnika - tráva žltne

Tráva žltne pri nedostatku horčíka a železa. Nastriekajte síran železnatý 25 g rozpustený v 10 litroch vody na 100 metrov štvorcových. Síran horečnatý 100 g rozprášte v 10 litroch vody na 100 metrov štvorcových.


Ohryzené steblá trávy a hnedé škvrny

Na jar, v lete a začiatkom jesene si tieto bacuľaté larvy v tvare písmena C pochutnávajú na koreňoch trávnika tesne pod povrchom pôdy. To, že váš trávnik napadli chrobáky, sa prejavuje vädnutím stebiel trávy a na steblách môžu byť hnedé škvrny. Ak vidíte vtáky alebo krtince, ktoré sa živia na vašom trávniku, s najväčšou pravdepodobnosťou hľadajú potravu. V ponuke nájdete účinné preparáty proti chrobákom.


Hrdza trávnika

Ochorenie hrdze je ľahké identifikovať, pretože hrdza je zvyčajne viditeľná na topánkach alebo oblečení, ak ste kráčali po chorom trávniku. Okrem tvorby hrdze si môžete všimnúť aj čierne miesta a žlté listy. Najčastejšie sa objavuje na konci leta a na jeseň. Hrdza napáda trávnik, o ktorý sa nestará správne. Preto trávnik dostatočne hnojte, koste a polievajte. Môžete si zvoliť osivo odolné voči hrdzi.


Červy a ploštice trávnika

Zmiešajte 30 ml prostriedku na umývanie riadu so 4 litrami vody a posypte povrch trávnika, o ktorom máte podozrenie, že je zamorený červami a plošticami. Do 10 minút by sa mali dostať na povrch a môžete ich odstrániť.

Najčastejšie problémy pri pestovaní trávnika a ich riešenie

Psí moč ničí trávnik

Ak máte psa, poraďte sa o výbere vhodného osiva a zvoľte odolný trávnik. Ak psí moč zabije trávu, opätovne vysádzajte trávu kruhovým spôsobom.

Spálenie hnojivom

Ak tráva hnedne najmä v horúcom počasí, dobre namočte trávnik na poranených miestach, aby sa prebytočné hnojivo vylúhovalo hlboko do pôdy.

Nesprávne kosenie trávnika

Trávniky strihané príliš nízko zožltnú a často vyzerajú choré alebo vysušené. Koste toľko, aby ste naraz odstránili maximálne 1/3 výšky trávy. Udržujte nože kosačky ostré.

Nesprávne zalievanie trávnika

Príliš málo vlahy spôsobí, že trávnik bude mať príliš krátke korene. Nadmerné zalievanie, naopak, spôsobuje choroby. Zavlažujte trávnik skoro ráno a tak, aby sa pôda namočila do hĺbky asi 10 až 15 cm.

Tráva zvyčajne ochorie, keď je podvyživená. Preto pravidelne hnojte pomocou dobre vyváženého prípravku, ktorý obsahuje dusík, fosfor a draslík, ako aj stopové prvky a ďalšie živiny. Väčšinu chorôb, ktoré postihujú trávy, možno poraziť všeobecným zlepšením podmienok pestovania.

Ak máte problémy s pestovaním trávnika, neváhajte nás kontaktovať. Naši odborníci sú pripravení poradiť vám.