Pravidelná vertikutácia vám pomôže revitalizovať trávnik tým, že odstráni vrstvu starej trávy a lístia (tzv. plsť), ktorá bráni prenikaniu živín. Aby sme vám vertikutáciu uľahčili, naši odborníci z Garden Technik pre vás zostavili niekoľko tipov.

Často sa stretnete aj s pojmom prevzdušnenie. Prevzdušňovanie a vertikutácia sú podobné v tom, že obe predstavujú spôsoby, ako nejakým spôsobom zlepšiť váš trávnik. V niektorých podstatných veciach sa však líšia.


Vertikutácia alebo prevzdušnenie?

Prevzdušňovanie odstraňuje z vášho trávnika malé časti nečistôt. Nástroj na prevzdušnenie sa zaryje do vášho trávnika a vytiahne malé kúsky špiny veľkosti korku. To uvoľňuje pôdu a umožňuje kyslík, vodu a živiny dostať sa ku koreňom nižšie.

Vertikutovanie sa vykonáva strojom - vertikutátorom, ktorý reže tenké riadky do trávnika. Vertikutátory uvoľňujú vrchnú vrstvu pôdy, takže ak sa chystáte prípadne dosiať trávnik, semená budú mať lepší kontakt s pôdou na klíčenie. Preto sa vertikutácia odporúča aj na trávniky, ktoré si vyžadujú vážnejšiu opravu alebo na celkovú výmenu trávnika.


Kedy je potrebná vertikutácia?

Ak chcete skontrolovať, či váš trávnik obsahuje plsť, vykopte z trávnika aspoň 5 cm hlboký kúsok trávy a zeminy. Mali by ste vidieť pretkanú slamenú vrstvu uhniezdenú medzi vrstvou pôdy a trávnikom. Ak vrstva meria viac ako 1 cm, je čas vytiahnuť vertikutátor.

Nadmerná plsť môže poškodiť celkové zdravie vášho trávnika. Ako sa plsť v priebehu času hromadí, vytvára prepletenú kompaktnú bariéru medzi pôdou a trávou, čo sťažuje prístup vody, živín a kyslíka ku koreňom. Je tiež živnou pôdou pre škodcov a choroby trávnika.


Vertikutácia trávnika má mnoho výhod

  • Zvyšuje zdravie vášho trávnika tým, že umožňuje, aby sa ku koreňom dostalo viac vody, živín a vzduchu.

  • Vystavuje pôdu teplému slnečnému žiareniu.

  • Zaisťuje, že prírodné trávne semeno má lepší kontakt s pôdou, keď trávnik presievate.

  • Zvyšuje účinnosť hnojív.

  • Pomáha predchádzať škodcom a chorobám trávnika

  • Umožňuje vášmu zavlažovaciemu systému pracovať efektívnejšie s použitím menšieho množstva vody.


Ako na vertikutáciu trávnika?

Vertikutovanie je oveľa jednoduchšie, keď je zem vlhká. Zavlažujte trávnik dva dni pred plánovaním vertikutácie. Vertikutovať dvor môžete aj dva dni po miernom daždi. Následne trávu pokoste. Nastavte svoju kosačku na najnižší stupeň a po kosení trávu pozbierajte. Pomôcť vám môže aj kôš na trávu ku kosačke.

Teraz je čas vytiahnuť vertikutátor. Nastavte si čepele podľa hustoty trávnika. Ak máte veľmi hustý trávnik, nastavte ich na 2,5 cm od seba. Ak je váš trávnik riedky, môžete čepele nastaviť až na 7 cm vzdialenosť.

Zapnite vertikutátor a veďte ho rovnako ako kosačku. Keď ste odstránili pás trávy, otočte vertikutátor a odstráňte ďalší pás priamo pozdĺž predchádzajúceho pásu. Urobte to na celom trávniku.

Potom prejdete cez trávnik ešte raz, len iným smerom. Napríklad, ak ste prvýkrát presunuli vertikutátor zo severu na juh, druhýkrát budete vertikutovať z východu na západ.

Po vertikutácii bude váš dvor plný plsti vytiahnutej z povrchu pôdy. Vezmite hrable a začnite zbierať plsť. Následne dodajte svojmu trávniku zdravie pomocou výživného hnojiva a trávnik zalejte.

Vertikutáciu môžete robiť na jar, ak sa chystáte osievať novú trávu, alebo na jeseň, ak chcete trávnik ošetriť hnojivom a pripraviť ho na novú sezónu. Môžete si zaplatiť profesionálnu službu, no my vám odporúčame kúpiť si vlastný vertikutátor. Zvládnete to aj sami. Vyberte si prístroj z našej ponuky.